Gewassen
Groententeelt
Terug naar hoofdmenu
Gewassen > Groententeelt
Akkerbouw
Tuinbouw algemeen
Groententeelt
Fruitteelt
Sierteelt
Afzet

Voor groentetelers is de afzetmogelijkheid belangrijk. Dat garandeert de versheid van het product, ook voor industriegroenten is dit belangrijk. Het wordt zelfs als reclameslogan uitgespeeld door fabrikanten: 'vers van het veld' of 'in vier uur ingeblikt'.

De Vlaamse groenteveilingen, waarvan die van Sint-Katelijne-Waver en van Roeselare (REO) de grootste zijn, behoren tot de best uitgeruste van de wereld. Zij beschikken over moderne bewakingssystemen voor kwaliteit en vormen samen met de proeftuinen, de motors van de Vlaamse groenteteelt. De meeste groenten worden via de klok verkocht.

 

 

Klokverkoop

Het systeem waarmee groenten op de veiling verhandeld worden, is zeer specifiek. De verkoopzaal is het zenuwcentrum van de veiling. Een computergestuurde veilingklok toont de gegevens over het te verkopen product die nuttig zijn voor de potentiële kopers. De klok is vergelijkbaar met het principe van een chronometer. De klok vertrekt bij de startprijs van het product en naarmate de veiling vordert vermindert de verkoopprijs. Dit wordt visueel aangegeven door een krans van lichtjes rond de klok. De koper die als eerste de klok stopt, koopt het product aan de prijs die de klok aangeeft. De veilingen zijn onderling verbonden voor simultaanverkoop. Zo kunnen kopers die ergens in een veilingzaal zitten, simultaan ook kopen op de klok van de andere veilingen, zodat er in feite één markt gevormd wordt. De grootdistributie, ook de buitenlandse, wordt als aankoper steeds belangrijker. Zij weten de prijs graag enkele dagen vooraf, wat met het kloksysteem niet kan. Daarvoor worden nieuwe afzetvormen uitgewerkt.

Meer informatie over de werking van de veiling vind je op deze interessante pagina van de Mechelse veilingen.

www.mechelseveilingen.be/NL/Index_Auction_Sales.htmPrint
Zoek
Sitemap
Contact