Gewassen
Fruitteelt
Terug naar hoofdmenu
Gewassen > Fruitteelt
Akkerbouw
Tuinbouw algemeen
Groententeelt
Fruitteelt
Sierteelt
ULO-bewaring
De meeste appelen en peren gaan naar de versmarkt en worden verkocht van eind augustus tot eind mei. Voor het inlands gekweekt fruit is dit enkel mogelijk dankzij speciale bewaringstechnieken. Wil men fruit succesvol opslaan, moet het rijpingsproces worden vertraagd. Daarbij mag de consumptiekwaliteit niet negatief worden beïnvloed. Dit resultaat bereikt men door in de koelcel de temperatuur van het product te verlagen en door de samenstelling van de atmosfeer in de koelcel te regelen.

Net als de mens gebruikt fruit ook zuurstof om adem te halen. Door het zuurstofgehalte in de koelcel te verlagen en het koolzuurgehalte wat te laten stijgen wordt de ademhaling van het fruit - en daarmee de rijping - vertraagd. Deze techniek noemt men ULO-bewaring (ULO = Ultra Low Oxigen). Er blijft een atmosfeer over die grotendeels uit stikstof bestaat. De optimale temperatuur en de zuurstof- en koolzuurwaarden voor een maximale bewaarperiode met een minimaal kwaliteitsverlies zijn zeer variabel. Dit is onder andere afhankelijk van het type product, de groeicondities, het klimaat, enz. Het bewaarresultaat kan zelfs per bedrijf en van seizoen tot seizoen verschillen. Een appel bewaart men op een temperatuur van +1°C, een peer op –1°C.

Print
Zoek
Sitemap
Contact