Gewassen
Fruitteelt
Terug naar hoofdmenu
Gewassen > Fruitteelt
Akkerbouw
Tuinbouw algemeen
Groententeelt
Fruitteelt
Sierteelt
Nachtvorstberegening

In het voorjaar wanneer de bloesems zichtbaar worden, moet de fruitteler beducht zijn voor nachtvorst. Nachtvorst kan immers schade aan de bloemen en dus aan de latere vruchten veroorzaken. Door de teelt te beregenen, kan men de temperatuur kunstmatig rond het vriespunt houden, zodat de bloemen niet bevriezen. De fruitteler mag dit niet langer dan drie à vier dagen na elkaar toepassen, anders is er hoe dan ook schade aan de bloemen.

Aardbeienvelden worden bijvoorbeeld cyclisch beregend: dus niet continu maar met tussenpozen. Wanneer de totale plant bedekt is met stollend water of smeltend ijs kan er weinig gebeuren. Alleen wanneer men 's ochtends te vroeg stopt met beregenen, trekt het ijs nog snel de warmte uit de bloem. Pas wanneer het ijs uit zichzelf van de plant valt, kan men stoppen met beregenen.

Het nadeel van nachtvorstberegening is dat er grote hoeveelheden water op de velden terechtkomen. Reken maar op 30.000 liter per hectare en per uur! De teler moet dus goed oppassen dat de bladeren door het gewicht van het ijs niet afbreken en dat de planten niet te lang met natte voeten blijven staan. Een installatie voor nachtvorstberegening is daarom een zware investering, in acht genomen dat ze slechts enkele nachten per jaar wordt gebruikt.

 Print
Zoek
Sitemap
Contact