Gewassen
Sierteelt
Terug naar hoofdmenu
Gewassen > Sierteelt
Akkerbouw
Tuinbouw algemeen
Groententeelt
Fruitteelt
Sierteelt
Potchrysanten
Na de boomkwekerijsector zijn de potchrysanten de grootste ruimtegebruikers van de sierteeltsector, met een areaal van 480 hectare. De helft van de productie bevindt zich in West-Vlaanderen, voornamelijk rond Brugge. De teelt gebeurt vooral in openlucht.

Vroeger kon men bloeiende chrysanten enkel in de herfst verkrijgen. Het is immers een korte-dag-plant. Dit betekent dat de plant aanzet maakt tot bloeien als de dagen korter worden. Vandaar dat de chrysant een ideale 'kerkhofplant' is geworden. Door het aanpassen van het dag- en nachtritme kan men het bloeitijdstip van de plant volgens behoefte plannen. Dit maakt dat bloeiende planten nu het hele jaar door te koop zijn.

Het echte geheim van de potchrysant zit dus in de manipulatie en beheersing van de natuurlijke groeiomstandigheden: licht, duisternis en temperatuur. De klassieke kweekmethode van potchrysanten voor het kerkhof vangt aan in maart (met het stekken) en eindigt op 1 november of enkele dagen vroeger. Dat zijn acht maanden dat de planten verzorgd moeten worden. Een moderne teler slaagt erin om door een goede beheersing van licht, duisternis en temperatuur een chrysant te ontwikkelen van stek tot bloeiende plant in een periode van ongeveer 17 weken; dit is net iets meer dan vier maanden.

Naast het 'spelen' met de klimatologische omstandigheden, zijn de werkzaamheden van even groot belang. Cruciaal voor een geslaagde potchrysant zijn het stekken, inknijpen, pluizen, afharden en de kortedagperiode. Kortom, er is heel wat werk in een korte periode.

De kleinbloemige troschrysanten zijn tegenwoordig heel populair vanwege de uitbundige en langdurige bloei. Opmerkelijk zijn de kleurvariaties: geel, roze, rood en wit komen voor in vele tinten. Ook brons, oranje, lila, roze, paars en violet doen het goed. Vrij nieuw zijn de tweekleurige rassen. De plant wordt best gekocht met pas ontluikende bloemknoppen.
De productiewaarde van potchrysanten bedraagt ongeveer 15 miljoen euro (2005).

Print
Zoek
Sitemap
Contact