Gewassen
Sierteelt
Terug naar hoofdmenu
Gewassen > Sierteelt
Akkerbouw
Tuinbouw algemeen
Groententeelt
Fruitteelt
Sierteelt
Teelt van perk- en balkonplanten

Een aparte groep bedrijven binnen de bloementeelt zijn bedrijven met een breed aanbod van perkplanten, bloembollen en sierplanten voor de tuin. Het zijn er ongeveer 400, verspreid over alle Vlaamse provincies. In hun brede aanbod vind je dahlia, lobelia, pelargonium, calceolaria, petunia, salvia, tagetes, madeliefjes, viooltjes, sleutelbloemen en potchrysanten. Die laatste teelt komt ook voor als neventeelt op sommige groentebedrijven. Een ander deel van de bedrijven dat perkplanten aanbiedt, behoort tot de boomkwekerijen. Het aantal kwekers van bollen en knollen is in tien jaar tijd meer dan gehalveerd. Er is alleen een toename van de bedrijven die perk- en balkonplanten kweken, al lijkt die trend de jongste jaren te keren.

Voor perk- en balkonplanten is Oost-Vlaanderen de belangrijkste producent, gevolgd door Antwerpen en Limburg.

De sector van de perk- en balkonplanten stelt het beter dan de snijbloemensector. De productiewaarde van de tak perk- en sierplanten schommelt in 2006 rond de 41 miljoen euro. Hier halen ze de hoogste arbeidsinkomens met gemiddeld 27.500 euro. De opwaartse trend is het gevolg van de sterk gestegen vraag bij de consument.

In deze deeltak ontwikkelden zich een aantal modern gestructureerde opkweekbedrijven, wat zich vertaalde in een flinke uitbreiding van het assortiment. De teelt wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek in het proefcentrum sierteelt. Dit proefcentrum probeert de teelttechnische vragen over klimaatbeheersing, groei- en bloeiregulatie, belichting en gewasbescherming op te lossen.

 

SerrePrint
Zoek
Sitemap
Contact