Gewassen
Tuinbouw algemeen
Terug naar hoofdmenu
Gewassen > Tuinbouw algemeen
Akkerbouw
Tuinbouw algemeen
Groententeelt
Fruitteelt
Sierteelt
Mechelen

Dat Mechelen uitgroeide tot een belangrijk groentecentrum, is ook geen toeval. Niet alleen was Mechelen ooit de hoofdstad van de Nederlanden, maar in het begin van de 19e eeuw ging de ontwikkeling van het vervoer een belangrijke rol spelen. De eerste spoorwegverbinding op het Europese vasteland werd geopend in 1835. Ze verbond Brussel met.. Mechelen.

De tuinbouw ontwikkelde zich vooral in geïndustrialiseerde regio's , en Vlaanderen speelde toen een pioniersrol. België was immers, na Engeland, het meest geïndustrialiseerde land van Europa. In die periode, tussen 1830 en 1840, werd ook het Belgisch witloof ontdekt en ontwikkeld. De eerste land- en tuinbouwscholen ontstonden in 1849 in Vlaanderen, met name in Vilvoorde en Gentbrugge. In 1960 werd het wetenschappelijk onderzoekscentrum in Gembloux opgestart. Hoe belangrijk de tuinbouw in België was, wordt nog geïllustreerd door een uitspraak van de eerste Belgische premier Charles Rogier: "Les Flandres doivent devenir le jardin potagère de l'Europe". En, samen met Nederland, is Vlaanderen inderdaad de groentetuin van Europa geworden.

De tuinbouw is voor meer dan 90% een Vlaamse aangelegenheid. Voor de groenten ligt dat percentage nog hoger en tomaten worden haast uitsluitend in Vlaanderen geteeld.Print
Zoek
Sitemap
Contact