Dieren
Rundveehouderij
Terug naar hoofdmenu
Er zijn meer koeien die Blaar heten
Dieren
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Rundveehouderij

Vijfduizend jaar geleden hielden mensen al rundvee. Het was een zeer interessant dier: te gebruiken als trekkracht, als melkleverancier en tot slot om e op te eten.


Er zijn verschillende soorten rundvee maar allemaal hebben ze hoorns en gespleten hoeven (tweetenig). De manier waarop ze hun voedsel verteren, bezorgde hun de naam van herkauwers. Koeien leven in de natuur in groepen. Het mannetje is de baas en beschermt de groep. Op een modern landbouwbedrijf wordt nog maar zelden een stier aangehouden om te fokken. Voor de voortplanting doet de veeteler beroep op de diensten van een KI-station.


Op zowat twee derde van de Vlaamse landbouwbedrijven worden runderen gehouden. Een deel van de veestapel dient voor de melkproductie, het andere deel voor de vleesproductie. Er zijn dus runderen die gehouden worden voor het vlees, er zijn runderen voor de melkproductie. En er zijn 'dubbeldoel' rassen, die gehouden worden voor vlees én melk. De moderne rassen zijn ontstaan door kruisingen die de goede eigenschappen van verschillende rassen in een nieuw ras samenbrachten...

 
De rundveestapel in Vlaanderen is gevarieerd in samenstelling. De meest voorkomende rassen zijn wit-blauw (42%), zwartbont-Holstein (34%), roodbont-Holstein (18%). Daarnaast kom je in de weides nog enkele andere bijzondere rassen tegen.


Meer over koeienrassen kun je lezen op: http://www.landleven.nl/dieren/koeien3.html

 

 

 

 

 

 


 

Herkauwers

Herkauwers zijn gras- en planteneters die hun eten eerst oppervlakkig kauwen, inslikken en het nogmaals in de mond kauwen nadat het in de maag geweest is. Omdat een gewone maag niet in staat is om plantaardig materiaal optimaal te verteren, hebben herkauwers vier magen. Zo kan een herkauwer grote hoeveelheden gras verwerken en er energie uithalen. Herkauwers hebben vier magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. De eerste drie zijn voormagen, de lebmaag is de echte maag. Een herkauwer kauwt het eten oppervlakkig, dan komt het in de netmaag en de pens. Hier gebeurt de voorvertering. In de netmaag en de pens bevinden zich bacteriën die de cellulose in de celwanden van planten afbreken tot glucose (energie). Na 20 tot 45 minuten gaan de spijsbrokken terug naar de mond waar ze fijngemalen en vermengd worden met speeksel. Als het fijn genoeg is, gaat het voedsel naar de lebmaag voor de eigenlijke vertering.

 

 

 


 

 

KI-station of vijf rietjes van de stier

Kunstmatige inseminatie (KI) bij rundvee en varkens is een van de eerste en belangrijkste toepassingen van de biotechnologie die na WO II ontwikkeld werden. Aanvankelijk werd KI bij dieren toegepast om sanitaire redenen, namelijk om besmettingen door parasieten en virussen te vermijden.


Een succesvolle doorbraak in de technische uitvoering van een invries- en ontdooiprocedure van het sperma in de tweede helft van de zestiger jaren, maakte dat de techniek van KI meer en meer gebruikelijk werd op de moderne bedrijven. Tegenwoordig wordt bijna uitsluitend met KI gewerkt voor het fokken van koeien en varkens in de vlees- en melkproductiesector. Weinige bedrijven houden nog zelf mannelijke dieren.

 
Bedrijven zijn nu gespecialiseerd in het fokken van stieren en beren met zeer goede kwaliteiten. De veehouder koopt dan bij deze bedrijven sperma van een kwaliteit die hij kiest en nuttig vindt en insemineert vaak zelf zijn dieren. Bij een dier dat bevrucht werd via KI weet de veehouder vrij precies wanneer het zal kalven. Laat men de koe bij de stier lopen, dan is dit tijdstip moeilijker te voorspellen, omdat men ook niet exact weet wanneer de koe gedekt werd door de stier.

 

 


 

 

 

 

 

Een nieuw staltype: de tentstal, de wanden en het dak zijn van speciaal zeildoek, deze constructie zorgt voor natuurlijke verlichting en verluchting.

 

 

 


 Samenstelling rundveestapel

 
Ras
1990
2005
Witblauw
119.868
211.716
Zwartbont-Holstein
147.860
170.590
Roodbont-Holstein
127.344
88.765
Witrood van Oost-Vlaanderen
102.178
17.943
Rood van West-Vlaanderen
42.356
4.654
Blonde d'Aquitaine
1.015
4.839
Charolais
1.293
452
Limousin
853
1.247
Jersey
270
-

 

Bron: FOD Economie – Algemene directie Statistiek en Economische Informatie

 

 Print
Zoek
Sitemap
Contact