Dieren
Konijnenhouderij
Terug naar hoofdmenu
Dieren
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Konijnenhouderij

We kennen het konijn als een knager en een knabbelaar, en toch is het geen knaagdier. Het konijn is geen familie van muizen en ratten. Het verschil tussen konijnen en knaagdieren is alleen te zien aan de binnenkant. Konijnen (en ook hazen) hebben in hun bovenkaak vier snijtanden, terwijl knaagdieren er maar twee hebben. De konijnen eten plantaardig voedsel; hun menu bestaat uit granen en groenvoer.

 
Konijnen hebben een heel specifieke eigenschap: ze eten hun uitwerpselen op (caecotrofie). Zo recycleren ze als het ware hun eigen afvalstoffen. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Het heropnemen van hun uitwerpselen is voor konijnen een manier om de voedingsstoffen efficiënter te benutten. Zo kan het konijn bijvoorbeeld zijn behoefte aan vitamine B volledig invullen. Deze eigenschap vind je ook terug bij de cavia.


De dracht van konijnen duurt 30 tot 31 dagen. Als ze geboren worden, zijn de jongen naakt en blind. De eerste 18 dagen leven de konijnenjongen van de moedermelk. Daarna zijn ze voldoende ontwikkeld om vast voedsel naar binnen te werken. Een volwassen konijn eet 25 gram brokjes per kg lichaamsgewicht.


Binnen het jaar worden konijnen geslachtsrijp. Er zijn grote verschillen tussen de rassen, bij sommige rassen zijn de konijnen in vier maanden al klaar om aan hun voortplanting te beginnen. Het huis-tuin-en-keuken-konijn wordt gemiddeld vijf tot zes jaar oud, maar als je geluk hebt kan het ook twaalf jaar worden! Een 'professioneel' konijn is in ongeveer twaalf weken klaar voor de slacht en weegt dan 2,6 tot 2,8 kg.


Een konijn is enorm territoriumbewust en duldt geen indringers op zijn plekje. Een wild konijn leeft in groepen met een duidelijke rangorde onder de rammetjes én onder de voedsters. De rammetjes hebben elk een vast wijfje. Rammen die bovenaan de hiërarchische ladder staan, hebben daarnaast dikwijls nog een maîtresse.

 

 Print
Zoek
Sitemap
Contact