Dieren
Schapen
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Schapen
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Soorten schapen

Voor de stamboeken erkent België negen raszuivere schapenrassen en het melkschaap: Texel, Suffolk, Hampshire, Blue du Maine, Ile de France, Swifter, Zwartbles, Rouge de L'Ouest en Blauwe Texelaar. De informatie over elk dier wordt bijgehouden door de vzw Kleine herkauwers Vlaanderen (KHV).

 

 

 

Texel-lammetje


Het Beltexschaap (Belgische Texelschaap) is ontstaan door zeer gericht te fokken met de betere bloedlijnen van het Texelschaap. Het Beltexschaap kweekt men voor de vleesproductie.

 

De Swifter is een vleesproductieschaap ontwikkeld door de landbouwuniversiteit.Het is een kruising van de  Texelaar en het Vlaamse schaap. Het heeft als voornaamste kenmerk een hoge vruchtbaarheid en een goede slachtkwaliteit.

 

Swifter


Het Belgisch Melkschaap van vandaag is nog altijd hetzelfde als dat van enkele eeuwen geleden. Om verschillende redenen werd vergeten dit dier verder te ontwikkelen. Het schaap verloor zijn melk- en vleesfunctie door de opkomst van het rundvee. Ook de wolfunctie ging verloren. Melkschapen zijn zeer vruchtbaar met gemiddeld meer dan twee lammeren per worp. Een schaap in topconditie levert ongeveer 2 liter per dag. Het Belgisch melkschaap staat hoog op zijn poten en is gemakkelijk  herkenbaar aan zijn licht behaarde buik zonder wol. Dit schaap is geen kuddedier. Het gedraagt zich eerder zoals een geit. Het is dus niet geschikt om in kuddes mee rond te trekken. De melk van deze schapen heeft een zachte, romige smaak.

 

melkschaapPrint
Zoek
Sitemap
Contact