Dieren
Schapen
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Schapen
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
mmmmelk

Schapen worden, net zoals koeien, liefst tweemaal per dag gemolken. Bij één melkbeurt (liefst in de vooravond) is er een opbrengstverlies van ongeveer 20%. Een schaap in topconditie geeft ongeveer 2 liter per dag. Op een leeftijd van drie tot vijf jaar produceren schapen toplactaties; daarna gaat het bergaf. Op 200 productiedagen is een ooi goed voor 400 liter. Met het korten van de dagen stopt de melkproductie en rond half oktober wordt gestopt met melken. In de winter is er dus geen melk.


Vaak worden schapen manueel gemolken en dat heeft zo zijn voordelen voor de vetstructuur. Doordat de melk niet verhit wordt, blijft het calcium opneembaar. Wist je dat de gepasteuriseerde industriële melk wordt verrijkt met calcium precies omdat het natuurlijk aanwezige calcium na verhitting niet meer op te nemen is door het menselijk lichaam? Overigens gaat bij verhitting ook 65% van de vitamines verloren.
Schapenmelk is gezond. Veel gebruikers drinken schapenmelk op advies van de huisarts. Schapenmelk heeft dezelfde structuur als geitenmelk, maar bevat dubbel zoveel caseïne. Ook het vetgehalte van schapenmelk ligt hoger. Schapenmelk bevat meer mono-onverzadigde, poly-onverzadigde en essentiële vetzuren, maar minder cholesterol. Globaal genomen ligt de voedingswaarde van schapenmelk tweemaal hoger dan die van koeienmelk. De melk bevat ook dubbel zoveel vaste stoffen. Schapenmelk en zijn afgeleide producten zijn gemakkelijker verteerbaar, omdat het specifieke eiwit dat vetten samenklontert (zoals het romige vel op koeienmelk) er niet in aanwezig is.

 
Er is onderzoek verricht om uit te vissen hoe het komt dat er geen kanker voorkomt bij bevolkingsgroepen die enkel schapenmelk drinken. Het orootzuur, een stof die men praktisch uitsluitend in schapenmelk aantreft, zou hierin een rol spelen. Of deze stof - ook wel vitamine B13 genoemd - al dan niet kankerwerend is, zal moeten blijken na grondiger onderzoek. In elk geval wordt orootzuur nu reeds met succes gebruikt in de geneeskunde voor allerlei aandoeningen en helpt het bij de celvernieuwing.

 Print
Zoek
Sitemap
Contact