Dieren
Schapen
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Schapen
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Kaas

Een ambachtelijke kaasmaker heeft niet veel nodig. Plattekaas maken gebeurt op een temperatuur van 32 °C, terwijl de melk aan 36 °C uit de uier komt. De kaasmaker gaat dan ook onmiddellijk aan de slag, zeker omdat er geen melkkoeltank is. Hij voegt bij de melk zuursel en stremsel toe en hierna doen de enzymen gedurende 24 uur hun werk. Hij laat de kaas 12 uur uitlekken en klaar is Kees. De kaasmaker verdeelt de verse plattekaas in potjes en bekomt dan 'natuur' plattekaas. Hij maakt ook plattekaas met kruiden (bieslook, Griekse en Italiaanse kruiden, look en gember, tuinkruiden en dragon). Er zijn nog talrijke andere mogelijkheden: verse kaasjes in olie bewaard, een type fetakaas, een type Goudakaas. Van midden oktober tot midden februari ligt de productie stil.

 



Print
Zoek
Sitemap
Contact