Dieren
Varkenshouderij
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Varkenshouderij
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Vóór 1996

Het varken dat we nu kennen, stamt af van het wilde zwijn. Wilde zwijnen zijn alleseters en ze kunnen 15 tot 20 jaar oud worden. Varkens horen en ruiken veel beter dan mensen, zelfs beter dan honden. Ze ruiken de wortels onder de grond en zelfs de regenwormen. Het is niet voor niets dat ze gebruikt worden bij de zoektocht naar truffels. De varkenshouder kan aan hun geknor horen hoe ze zich voelen. Blijkbaar bestaan er 26 soorten knorretjes om te laten horen of ze pijn hebben of honger, of ze tevreden zijn, ...

 
Al in  8.000 voor Christus gebruikte de mens het varken als nuttige voedselbron. Dat was in het westen van Azië. Nog lange tijd daarna kweekte men het varken voor de (eigen) consumptie. In de 19e eeuw waren varkens op de markt duurder dan runderen. Ze leefden immers niet van gras zoals runderen, maar aten hetzelfde voedsel als de mens. En je kon ze niet melken of de kar laten trekken vooraleer ze op te eten. Het varken was de spaarpot: hij zette de resten van aardappels, graanoogst of zuivel om naar vlees zoals spek, pensen en hesp, voedzaam eten voor de winter. Destijds lieten de 'rijke boeren' - niet zonder enige minachting - de varkensteelt over aan de, hoofdzakelijk Vlaamse, keuterboertjes.


Met de grote landbouwcrisis van 1880 werd het voor veel boeren plotseling interessant om het goedkope (Amerikaanse) graan te gebruiken als veevoer. Het varken bleek daarbij het ideale productiedier voor vlees. De officiële varkenskweek verdrievoudigde tussen 1880 en WO I. Dankzij de fokkerij kwam er een type varken dat hard groeit, veel vlees aanzet en efficiënt met veevoer omgaat. Varkensvlees werd goedkoper dan rundvlees.

 
De sector groeide zeer snel in de jaren zeventig en tachtig. Economisch gezien groeide de varkenshouderij in de voorbije decennia uit tot het koninginnenstuk van de Vlaamse land- en tuinbouw. Door die snelle groei is de sector ook sterk geprofessionaliseerd. Het Vlaamse varkensvlees verovert de Europese markten.

 Print
Zoek
Sitemap
Contact