Dieren
Varkenshouderij
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Varkenshouderij
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
 
Varkensrassen

Rond 1930 was er in Vlaanderen een mengelmoes aanwezig van inlandse varkens met weinig goede eigenschappen. Die mestvarkens rendeerden geenszins en zagen er allemaal verschillend uit. Dankzij de invoer van geselecteerde fokvarkens uit Duitsland en Engeland ontstond geleidelijk aan een type van vleesvarken met een meer eenvormig uiterlijk en met een beter economisch rendement. In de loop der jaren stelden de consumenten steeds hogere eisen: zij wilden meer mager vlees en koteletjes zonder vetrandje. De fokkerij zocht en vond oplossingen die aan deze wensen tegemoetkwamen. Maar varkens die zijn geselecteerd op sterk ontwikkelde spieren en dus weinig vet, blijken vaak erg gevoelig voor stress. Dit is niet aangenaam voor de dieren en ook niet voor de varkenskweker. Want de kwaliteit van het vlees wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid stress die een varken heeft doorgestaan. Een stressbestendig en goed bespierd mager varken is de volgende taak voor de fokkerij.


Wetenschappers hebben ontdekt dat een verandering in een specifiek gen verantwoordelijk is voor varkensstress (PSS of porcine stress syndrome). Fokkers hebben jarenlang gespierde varkens uitgekozen om mee verder te kweken, zonder te beseffen dat die varkens ook dat gemuteerde 'stressgen' in zich dragen. Nu het verband duidelijk is geworden, kiezen selectiebedrijven varkens uit zonder deze mutatie. Met die varkens kweek men verder. Met een DNA-test kun je de mutatie opsporen. De industrie past deze test nu op grote schaal toe.

  
Meer info: http://www.sle.be/index.php



Print
Zoek
Sitemap
Contact