Dieren
Blisters met sperma
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Varkenshouderij > Blisters met sperma
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
 
KI

De meeste varkenshouderijen gebruiken de techniek van de kunstmatige inseminatie (KI) om de zeugen te bevruchten. De zeugenhouder voert de inseminatie zelf uit met sperma van de eigen bedrijfsbeer of met aangekocht sperma.


Berensperma aankopen heeft het voordeel dat de boer kan gaan 'shoppen' in het aanbod van een officieel erkend KI-centrum. In functie van het type varken dat hij wil kweken, wordt sperma besteld van een beer die aan de gewenste eisen voldoet. Een telefoontje naar het KI-centrum en het sperma wordt geleverd in hoeveelheden en op de dag dan de zeugenhouder het nodig heeft.

 
Maar de varkenshouder kan ook zijn eigen beer gebruiken. De beer dekt dan een soort kunstzeug. Zijn sperma wordt verdund, zodat er extra sperma beschikbaar is. Daarmee kunnen dan in plaats van 1 zeug 20 zeugen bevrucht worden. Een jonge zeug die nog niet gedekt of bevrucht is, heet een gelt.


Na vier maanden gaat de zeug naar de kraamafdeling voor de geboorte van de biggen, dat noemen we 'werpen'.

 


De beer mag even in het middelpunt staan, zo kan de varkenshouder beter controleren welke zeugen bronstig zijn. Maar het zal niet de beer zijn die de zeug mag dekken, de KI voert de varkenshouder zelf uit op het meest geschikte moment.Print
Zoek
Sitemap
Contact