Dieren
Varkenshouderij
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Varkenshouderij
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Vleesvarkens

In de stal voor de grotere varkens is het niet zo warm meer, vleesvarkens groeien het best bij een temperatuur rond de 21° C. De varkens verblijven in groepjes van tien tot twaalf. Tussen de hokken staan de voederbakken; ze zijn verbonden met de voedersilo's via een heel netwerk van buizen. Het voederen van de varkens gebeurt volledig automatisch. Voor elk groepje van varkens stelt de computer een aangepast menu samen, dat twee keer per dag in de voederbakken belandt. De arbeidsbehoefte is hier 20 minuten per dag.


De stal is ingericht in functie van de levensgewoonten van een varken. Een gedeelte van de vloer is verwarmd met vloerverwarming. Er is ook speelgoed in elk hok voor de afleiding. Lees meer bij varkensmanieren.


Ze verblijven ongeveer vier tot vijf maanden in deze stal. Dan heeft elk varken 200 kg diervoeder opgegeten. Een vleesvarken groeit gemiddeld 800 gram per dag. Ze wegen dan ruim 100 kg. En dan komt het moment dat het naar het slachthuis gaat. Een vleesvarken is dus ongeveer zeven maanden oud en meet ongeveer 130 tot 150 cm als het geslacht wordt.
Vleesvarkens worden verkocht aan een vleeshandelaar of rechtstreeks aan het slachthuis. De huidige marktprijs (2006) schommelt rond de 1 EUR/kg voor een levend dier. De prijszetting bepaalt het aantal varkens dat op het bedrijf nodig is om een volwaardig inkomen te verwerven. Met de huidige prijzen ligt dat rond de 500 dieren.


Het varken wordt geroemd om zijn hoog slachtrendement: ongeveer 80% van het dier kan worden benut. Een varken van 120 kg dat geslacht wordt levert 54 kg zuiver vlees op. Nog eens 46 kg wordt verwerkt tot hamburgers en charcuterie. Een klein deel (5 kg) is vlees voor verwerking. En dan rest 15 kg slachtafval dat ook nog nuttig gebruikt kan worden. Van het vet, de beenderen en het vel maakt men een soort bouillon, die wordt ingedikt tot gelatine. Deze gelatine heeft diverse toepassingsmogelijkheden: zeer gekend zijn de capsules voor medicijnen, de toepassing in gebak, koekjes en cosmetica. Er bestaat zelfs een procédé om varkensvet om te zetten tot vloeibare brandstof.

 Print
Zoek
Sitemap
Contact