Dieren
Varkenshouderij
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Varkenshouderij
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Voer

Nog altijd recycleert het varken waardevolle restproducten, met dit verschil dat het geen tafelresten meer zijn van de boerderij maar zorgvuldig gecontroleerde resten uit de voedingsmiddelenindustrie. Deze restproducten worden aangeboden in droge, geperste blokjes of als een brij. Het varkensvoer moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Om het te mogen produceren is een vergunning nodig. Iedere grondstof wordt geanalyseerd en gecontroleerd op kwaliteit. En ook het eindproduct wordt gecontroleerd.


Veevoer is dus zeer belangrijk op een varkensbedrijf. Als je weet dat een zeug 7 kg voer per dag eet en een vleesvarken 2,15 kg per dag, dan is het duidelijk dat de veevoederleverancier kind aan huis is op het varkensbedrijf. Hij komt elke week langs met een volle tank. Het voer wordt bewaard in een van de vele silo's op het bedrijf.

 
De droge, geperste brokjes worden kant en klaar samengesteld in de veevoerfabriek. Belangrijkste ingrediënten zijn tarwe, gerst en maïs, aangevuld met bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie (zoals koek, muesli, brood en sojaschroot).

 
Als ze brijvoer krijgen, eten de varkens een soort pap die ook gemaakt is uit bijproducten van de voedingsmiddelenindustrie. De pap wordt gebruiksklaar op het bedrijf geleverd. De varkenshouder zal deze brij aanvullen met een extra bron van vitaminen en mineralen. Zo krijgt elk varken wat het nodig heeft.

 
Het menu wordt aangepast in functie van de dieren en de resultaten. Daarom wordt in een fokbedrijf halfautomatisch gevoederd. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen soort veevoer en de zeugenhouder moet het menu telkens aanpassen.

 


gespeende biggen in groepshuisvesting, ze houden de wacht bij de voedertrog, ze zijn verkoopklaar op de leeftijd van 9 wekenPrint
Zoek
Sitemap
Contact