Dieren
Konijnenhouderij
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Konijnenhouderij
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Voor het vlees

De konijnenhouderij in Vlaanderen is een intensieve vorm van veehouderij. Dit klinkt misschien een beetje vreemd omdat het gaat om veel kleinere aantallen dieren en bedrijven dan bij de varkens of de kippen. Konijnen zijn in hokken gehuisvest, met veel samen in een stal. De konijnenhouder heeft zo de volledige controle over de groei en de ontwikkeling van zijn dieren. In België zijn er een stuk of vijftig professionele konijnenhouders. Het gaat hoofdzakelijk om bedrijven met minstens vierhonderd voedsters (moederdieren). Het zijn vooral familiale bedrijven, de meeste zijn gevestigd in West-Vlaanderen en Antwerpen.

 
Konijnen worden in Vlaanderen gekweekt voor hun uitzonderlijke vleeskwaliteit en niet voor de pels. Het slachten gebeurt in gespecialiseerde slachterijen. Door de professionele manier van kweken en slachten is konijnenvlees het jaarrond te verkrijgen bij de slager, poelier en grootwarenhuis, zowel vers als diepgevroren. Konijnenvlees is mager, licht verteerbaar en heeft een relatief laag gehalte aan verzadigde vetzuren en cholesterol.

 
De binnenlandse productie van konijnenvlees volstaat niet om aan de vraag te voldoen. Invoer is dus noodzakelijk. De zelfvoorzieningsgraad in België 70%. Dit zou kunnen betekenen dat er toekomst is voor de eigen kwekers.Aantallen dieren

 

Konijnen
Aantal bedrijven
Aantal dieren
1990
1.283
171.145
1995
489
198.959
2000
369
245.017
2005
377
178.394

 Print
Zoek
Sitemap
Contact