Dieren
Konijnenhouderij
Terug naar hoofdmenu
Dieren > Konijnenhouderij
Veeteelt in Vlaanderen
Rundveehouderij
Schapen
Geiten
Paarden
Pluimvee
Varkenshouderij
Konijnenhouderij
Donkere wolken

Het konijn is een dier dat gevoelig is voor ziekten. De kweker moet steeds zorgen voor een strikte hygiëne in de stal. Professionele konijnenkwekers kampen sinds 1999 met een groot probleem. Toen werd het Europees verbod van kracht op het gebruik van zinkbacitracine. Dit is een geneesmiddel (antibioticum) tegen dikkebuikenziekte, een aandoening waarvan de oorzaak nog altijd onduidelijk is. Zieke konijnen kunnen niet geholpen worden met alternatieve middelen.


België besliste om de invoering van de Europese richtlijn onverkort en onmiddellijk toe te passen. Omdat er geen afdoend geneesmiddel beschikbaar is, worden de Vlaamse kwekers geconfronteerd met hoge sterfte onder hun vleeskonijnen, waaraan ze niets kunnen doen. De bedrijven lijden daardoor grote financiële verliezen. Niet alleen is de sterfte hoger, er is ook meer arbeid per afgemest vleeskonijn. De winstmarges worden kleiner en laten geen ruimte voor investeringen en groei.


Andere EU-landen beslisten om het gebruik van zinkbacitracine toe te laten zolang er geen alternatief is. Zo heeft de sector in Nederland zich verder kunnen ontwikkelen en zien we nu het resultaat van hun investeringen.
Het spijtige van de zaak is dat de consument denkt dat hij door de toepassing van deze maatregel gezonder konijnenvlees eet. Het gebruik van zinkbacitracine laat echter geen sporen na in het vlees. Bovendien heeft deze situatie geleid tot een grote import van konijn uit Nederland, Hongarije of Tsjechië.

 Print
Zoek
Sitemap
Contact