Mensen
Biolandbouw
Terug naar hoofdmenu
Mensen > Nichemarkten > Biolandbouw
Producent
Boeren en burgers
Nichemarkten
 
Controle

De biologische landbouw wordt streng gereglementeerd door Europese en Belgische wetgeving. Een boer kan zijn producten niet zomaar als biologisch verkopen. Eerst is er een overgangsperiode van twee jaar waarin alle productie biologisch gebeurt volgens de richtlijnen. Daarna pas mag men zich een volwaardige biologische producent noemen. Integra, afdeling Blik en Ecocert controleren de naleving van deze regelgeving in ons land.


Ook de verwerking van biologische producten is onderworpen aan strikte controle op basis van Europese en Belgische wetgeving. Om als biologisch product op de markt te komen, moet ten minste 95% van de gebruikte ingrediënten van gecontroleerde, biologische productie komen. Tijdens de productie mag men ook geen chemische hulpstoffen zoals kleur-, smaak- of bewaarmiddelen gebruiken.


Elk biologisch bedrijf dat producten op de markt brengt, wordt jaarlijks meerdere malen voor zijn hele productieproces gecontroleerd. Aan de hand van de boekhouding wordt nagegaan of de producent niet meer heeft verkocht dan reëel mogelijk is. Er gebeuren ook onaangekondigde bezoeken, waarbij de controleur stalen neemt van de producten om na te gaan of de producent verboden ingrediënten gebruikt.

 Print
Zoek
Sitemap
Contact