Gebouwen
Historische agrarische bouwkunde
Terug naar hoofdmenu
Gebouwen > Historische agrarische bouwkunde
Historische agrarische bouwkunde
Streekgebonden hoevetypes
Hedendaags bedrijf
Rondleiding op een bedrijf
Hoeve was geen massaproduct

Een hoeve was pakweg 100 jaar geleden absoluut geen massaproduct, maar een uniek bouwwerk. Het persoonlijke karakter van elke boerderij kwam tot stand doordat elke boer goed wist welke constructies hij nodig had voor zijn oogst, voor zijn vee én voor zijn gezin.


De eigenaar (die meestal ook de bouwheer was) bepaalde het uitzicht van het bedrijf, welke hoevegebouwen hij nodig had en hoe groot die gebouwen moesten zijn. Naargelang de specifieke behoeften van de bedrijfsactiviteit legde de eigenaar de onderlinge opstelling en de indeling van de gebouwen vast. Hij besliste met welke bouwmaterialen gewerkt kon worden. Naargelang de locatie resulteerde dit in een aangepaste (lees: unieke) boerderij.


Historische hoeves tonen aan dat de boer zijn hoevecomplex bouwde met een gezonde, zakelijke ingesteldheid én dat hij rekening hield met de mogelijkheden en beperkingen van zijn woonomgeving. Daardoor zijn hoeves uit vroegere eeuwen echt geen massaproduct, maar functionele woon- en bedrijfsgebouwen op maat van de boer, zijn bedrijf en zijn gezin.Print
Zoek
Sitemap
Contact