Gewassen
Fruitteelt
Terug naar hoofdmenu
Gewassen
Akkerbouw
Tuinbouw algemeen
Groententeelt
Fruitteelt
Sierteelt
Fruitteelt

De appel die Eva aanbood aan Adam zou geen moderne man meer kunnen verleiden. Het eerste fruit was zonder twijfel zuur, houtig en bevatte weinig vruchtvlees. Door eeuwenlang fruitsoorten verder te veredelen, ontwikkelde men het heerlijke, smakelijke fruit dat we tegenwoordig kennen.

De fruitteelt in Vlaanderen is sterk streekgebonden. Wij vinden de fruitteelt van oudsher in het Limburgse Haspengouw en het Vlaams-Brabantse Hageland. Er verschijnen wel nieuwe teeltgebieden zoals in het Waasland en in West-Vlaanderen. Het areaal fruitteelt in openlucht bedraagt bijna 16.000 ha.

De toppers van de Vlaamse fruitproductie zijn appelen, peren en aardbeien. De appelteelt neemt met zowat 9.000 ha bijna tweederde van de boomgaarden in. De opbrengsten zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden waardoor de productiewaarde ook sterk varieert. Een gemiddeld fruitteeltbedrijf heeft een oppervlakte van 13,5 ha en heeft een tewerkstelling van 2,6 arbeidsplaatsen.

Fruittelers experimenteren met de nieuwste kennis en methoden voor gerichte bestrijding van ziekten en plagen. Middelen die het milieu belasten, worden alleen ingezet als het echt nodig is.

Zoete kersen en kleinfruit zijn zeer gevoelig voor regen. Daarom experimenteert men volop met plasticoverkappingen ter bescherming tegen regen, wind en hagel. Een overkapping maken voor een grote boom is behoorlijk duur en dus zoeken de fruittelers naar bomen die kleiner blijven en naar sterkere rassen.

De oppervlakte aan kleinfruit groeit bestendig en geeft als nichemarkt mogelijkheden voor een beperkt aantal bedrijven.

 

 

Een typisch beeld uit de fruitstreek

Een heerlijke portie verse appelen

 

 

 

 

 

 

streekgebonden

 

De kaart toont aan dat de meeste boomgaarden voorkomen in het Hageland en in Haspengouw.

 

 

 Bron: NIS-tellingsgegvens, 2005

 

 

 

 

 

 

 

 

Areaal fruitteelt

 

Fruitteelt
open lucht
open lucht
in serre
in serre
-
Bedrijven
ha
Bedrijven
ha
1995
2.412
13.352
944
180
2000
2.339
14.808
853
210
2005
1.986
14.860
816
266

Deze cijfers zijn exclusief de aardbeienkwekerijen.
Bron: FOD Economie‚ÄďAlgemene Directie Statistiek, Landbouwstatistieken

 

Vooral kersen en kleinfruit zijn teelten in serre of onder overkapping.Print
Zoek
Sitemap
Contact